Narancs lekvár Kata módra :-)

DSC_0017

Az almadarabok látszódnak az üvegben! Sajnos sok órányi főzéstől sem lett olyan mint kellene 🙁

 

Az előző bejegyzésben láttam, hogy nagyon dicsértétek a lekvárom, gondoltam gyorsan leírom hogyan is készül.Tulajdonképpen nem igazán akartam épp most lekvárt főzni, de amit vettem alma ehetetlen volt. Ételt kidobni vétek, hát vettem hozzá lénarancsot.

Íme a recept, mennyiséget nem írok, mivel nem méregettem semmit sem. (A nikkelezett szemmértékem használtam:-D)

Az itthoni narancs, citrom és mandarin héja alkalmatlan konyhai felhasználásra , mivel vegyszerekkel szennyezett, többek közt gombaölő szerrel. Ez minden hálós árún fel van tüntetve! Még az alapos sikálás sem tünteti el, tehát sajnos vagy bio árút kell venni, vagy szárított héjat.

Az almát meghámoztam a magházat kidobtam és kockára vágtam. (sacc/kb 1 kilónyi ehetetlen vacak almám volt.)

A másfél kilónyi narancsot alaposan megmostam, majd meghámoztam úgy mintha alma lenne, a fehér rész így lekerült róla egyben a héjjal, majd kidobtam .  A pucér narancsot is felkockáztam.

Feltettem főni , amikor kicsit levet engedett a narancs aprítógépben pépesítettem.

Újabb tiszta edényben a pépet feltettem takaréklángra és 1 kilónyi cukrot hozzátettem, és hagytam pötyögni, időnként kavartam rajta egy keveset.

Közben kimostam az üvegeket és kevés vizet téve bele mikróban fertőtlenítettem őket, és utána jól kiszárítottam szájukkal lefelé fordítva,

Amikor a lekvár elfőtte a habját és jó sűrű lett, a gázt elzártam és egy késhegynyi szalicilt belekevertem .

Üvegbe tettem ,lezárva lefelé fordítva hagytam kb 10 percig majd az ágyneműtartóba téve elküldtem aludni egyet  kidunsztoltam.

Kellemes pikáns  lett, picit kesernyés , de alapvetően igazi narancsos ízű lett 🙂

Megjegyzés: Én minden lekvárt almával készítek,egyrészt mivel izre semleges, másrészt a mai gyümölcsárak mellett kevesebb gyümölcsből kicsit több nyalánkság lesz . Na meg persze  a benne lévő pektin jótékony hatása miatt hamarabb lesz készen leszünk. Mondjuk ez nem hátrány pl a szilvalekvárnál, vagy épp most a narancsnál.

Na igen a lustaság fél egészség, már az anyukám is megmondta 😀

Nem használok sem dzsemfixálót sem más tasakos cuccot ! 

 

6 hozzászólás a következőhöz: “Narancs lekvár Kata módra :-)

  1. Palkó szerint:

    Szuper! Köszi!
    Ez a mikróban fertőtlenítés még érdekelne kicsit részletesebben, ha lehet…
    Köszi!

    • kata szerint:

      Semmi extra, az üvegbe egy ujjnyi vizet teszel és beteszed a mikróba pár percre. Ez nekem is új dolog, eddig nem csináltam, elég volt alaposan kimosni az üveget. De mivel sokan tanácsolták kipróbálom. Szóval ez nálam is az első alaklom:-)
      Az üvegtetők addig kevés szalicil vizes tálban várnak vagy kiforrázom vízzel teli lábaskában, mert mit ér a steril üveg ha a tető meg nem az?
      Szintén lefordítva hagyom kicsit kiszáradni……

  2. Palkó szerint:

    Köszi!!!!!!!!
    🙂

  3. chanson szerint:

    Ó, köszi! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.